Üye Ol     Üye Girişi

Anasayfa » İçerik » Eğitim Kaynakları » İlköğretim II. Kademede Yapılabilecek Etkinlikler

İlköğretim II. Kademede Yapılabilecek Etkinlikler 

İlköğretim I. kademede gerçekleştirilen eğitsel etkinliklerin birçoğu, II. kademede de gereklidir ve bu dönemde de sürdürülür.

Uygulamalar:

İlköğretim II. dönemde özellikler, öğrencinin üst eğitim kurumlarını tanıma, çevredeki iş ve çalışma koşullarını öğrenme (bu aynı zamanda mesleki rehberliğin kapsamına girer), plan yapma ve yürütme becerileri kazanma, ilköğretimi bitirme ve ortaöğretime geçişteki sınavlara hazırlanma, sınav teknikleri konusunda beceri kazanma gibi etkinlikler eğitsel rehberlik kapsamında yer alır. Kuşkusuz ki etkin çalışma yöntemleri ile ilgili uygulamalar bu dönemde de sürdürülmelidir.

1. Üst Eğitim Kurumlarını Tanıtma
İlköğretim sonunda öğrencinin en uygun yönelmeyi gerçekleştirebilmesi için var olan alternatifler hakkında gerek çocuğun gerekse ailenin bilgi sahibi olması gerekir. Eğitim kurumları tanıtılırken, kurumun adı, adresi, resmi veya özel mi olduğu, ülke içinde aynı kurumlardan başka olup olmadığı, bu ve benzeri kurumların ilk ne zaman kuruldukları ve gelişimleri gibi eğitim kurumunun kimliği hakkında detaylı bilgiler verilir. Ayrıca eğitim kurumunun süresi, yatılılık durumu, burs vb. imkanları, paralı ise ücretleri, öğrencide aradığı özellikler, yapılan eğitim konuları, eğitim olanakları, okulu bitirenlerin sayısı ve kurumun geleceği hakkında da bilgiler verilir. Ayrıca eğitim kurumları ile ilgili yazılı materyaller toplanarak paylaşılır.

2. Eğitsel Plan Yapma ve Yürütme
İlköğretim sonunda öğrenci hangi okula, hangi eğitim ve meslek alanına yöneleceğine karar verirken geleceğini planlamış olur. Ancak istediği okula girip istediği eğitimi alabilmesi için de kendini planlamalı, hedefe yönelik çalışarak planını uygulamalıdır. Bir bakıma eğitimin her kademesinde öğrencinin geçmişini şimdiki zamana bağlayabilme ve deneyimlerinden yararlanarak geleceğini planlayabilme becerisini kazanması gerekir. Geçmiş başarı ya da başarısızlıkların, belirlediği hedeflere ulaşmadaki etkisini belirleyebilme, karar verirken göz önüne alınacak faktörleri bilme, bir planı uygularken engellerle baş edebilme, geleceğe ilişkin sağlıklı bir plan yapabilme, öğrencinin kazanması gereken temel davranışlardır.
Sınıf içinde, öğrencilerin kısa dönem (günlük, haftalık), orta dönem (aylık, yarıyıllık) ve uzun dönem (yıllık) hedeflerini belirlemeleri ve bu hedeflere ulaşmak için planlar yapmaları, planlarını yakın arkadaşları, ailesi ve sınıf öğretmeni ile gözden geçirip tartışmaları, gerekiyorsa düzeltip geliştirmeleri için alıştırmalar yapılmalıdır. Bu alıştırmalarda, hazırladıkları plana uymadıklarında sonucun ne olabileceği, plana uyma sözü vermeleri, sözünü tutmadıklarında kendilerine uygulayabilecekleri yaptırımlar üzerinde de durulmalıdır.

 Yorumlar      Yorum Yaz
  •  
  • Henüz yorum eklenmemiş. Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun.

Bu Konu İle İlgili Diğer Sayfalar

Çok Oynanan Oyunlar


 Tüm oyunlar

Telif Hakkı © 2006 - 2016

DOSYA İNDİR

Ders Sunuları

Ders Notları

Tüm Dosyalar

Dosya Yükle

EĞİTİM KAYNAKLARI

Öğretmenlik Mesleği

Belirli Gün ve Haftalar

Ölçme Değerlendirme

Sosyal Kulüpler

BİLGİ KÖŞESİ

Atatürk Köşesi

Atasözleri

Bilmeceler

İcatlar ve Keşifler

BAŞLIKLAR

Videolar

Oyun Köşesi

Özel Ders İlanları

İlan Ver

SİTE İŞLEMLERİ

Hakkımızda

Yeni Üyelik

Üye Girişi

İletişim

Sitede paylaşılan dosyaların hukuki sorumlulukları, dosyaları yükleyen kullanıcılara aittir.